Pachnie świętami…

Dziś podzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na szybkie pierniczki.

Od kilku dni w moim mieszkaniu pachnie przyprawą do piernika. Jak zwykle zapomniałam, żeby zagnieść tradycyjne ciasto, które powinno leżakować ok. 3 tygodni, więc decyduję się na wersję znacznie szybszą 🙂

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag miodu
  • 12 dag margaryny
  • 1 dag sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 żółtka
  • 1 białko

Mąkę dokładnie mieszamy z sodą. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Wykrojone pierniczki kładziemy na blasze i pieczemy ok. 8 min w 180 stopniach.

Zaraz po wyjęciu z piekarnika pierniczki są miękkie i bardzo plastyczne. Nie kładźmy ich piętrowo, bo zmienią kształt. Poczekajmy, aż stwardnieją :).

DSC05158.JPG
fot.dmn.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s